Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca
Orthodox Church in America


Conferinte, filme, carti
Pr. Rafael Noica
Pr. Nicolae Tanase
Sfaturi Ortodoxe
Catehism Ortodox
Ortodox TV
Portal Ortodox
Portal Ortodox Calendar


Reguli de stiut
Orthodox Life (PDF)
Regulile Postului


Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Butetinul parohial
Arhiva de poze


Comportament si manierele crestinului in Sfanta Biserica
(Cateva notiuni pe care e bine sa le stiti cand veniti la biserica)

Sunteti bineveniti la biserica noastra! Aceasta este Casa lui Dumnezeu, Crestin-Ortodoxa si de rugaciune. Sunteti invitati sa participati la toate serviciile noastre crestine si la Slujba Sfantei Liturghii.

Din respect pentru Domnul nostru Isus Hristos, Maica Domnului si Biserica Domnului,pentru cei care se roaga aici,pentru Traditia Sfanta si obiceiurile stramosesti ale credintei Ortodoxe,ca de altfel si din respect de sine, tinuta modesta si comportamentul corespunzator sunt absolut necesare pentru toti credinciosii, membri si vizitatorii.

1.STATUL IN PICIOARE IN LOC DE ASEZATUL IN BANCI

Pozitia traditionala pentru rugaciune in Biserica Ortodoxa a fost si este de a sta in picioare.In vechile biserici ortodox-crestine,nu au fost si inca nu sunt banci(pews) in biserica.Scaunele si bancile de la perete,pe o parte si pe alta a bisericii sunt de obicei rezervate pentru cei in varsta sau infirmi.

In America de Nord, intentia a fost si este de a se construi si amenaja bisericile cu banci si daca le avem acum e bine sa stim cand e bine, politicos si respectuos sa stam jos si cand trebuie sa stam in picioare.

Initial si normal este de preferat sa stam in picioare pe tot parcursul slujbei religioase. Daca preferati sa stati in picioare, ar fi de indicat sa gasiti un loc in biserica,mai in spate sau intr-o parte astfel incat sa nu blocati pe cineva sau sa stati intr-un loc necorespunzator.

Cand e trebuie sa stam in picioare? Intotdeuna pe parcursul citirii Evangheliei, Intrarea Mica si Marea, Anafora, la Santa Impartasanie, oricand preotul binecuvanteaza si la terminarea slujbei religioase. In multe parohii, in cartile de Sfanta Liturghie apar descrise situatii cand statul in banci este acceptat.

Ca sfat indrumator: este bine sa urmati exemplul oamenilor care stau printre primele banci,daca ei stau jos sa stati si d-voastra.Cand nu stiti ce sa faceti este mai bine sa stati in picioare.Nu e considerat nicioadata gresit sa stati in picioare in biserica pe timpul slujbei religioase.

Nota Editorului: Multe parohii se ghideaza dupa practica ingenunchierii Duminica la slujba cand se canta Imnul Heruvicul/Sfant,Sintirii/Hirotonisirii si de asemenea cand se spune rugaciunea Tatal Nostru.De fapt acest lucru nu e correct deoarece in fiecare Duminica este ca o mica Pascha, in care Invierea Domnului este amintita-deci prin urmare nu se ingenuncheaza.

Rugaciunile in genunchi sunt spuse 5 saptamani dupa Paste, spuse inDuminicile dupa ce se citeste Sfanta Liturghie, restaurarea ingenunchierii pentru vecernie (Matins) si numai la slujbele din timpul saptamanii.

Daca traditia Parohiei la care mergeti sa va rugati este de a ingenunchia si toti credinciosii ingenunchiaza atunci este mai potrivit si politicos sa faceti la fel, decat sa faceti diferit de ceilalti si sa iesiti in evidenta
. Daca exista situatii in care unii stau in picioare si altii stau jos atunci e mai bine sa stati in picioare... continuare