Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca
Orthodox Church in America


Conferinte, filme, carti
Pr. Rafael Noica
Pr. Nicolae Tanase
Sfaturi Ortodoxe
Catehism Ortodox
Ortodox TV
Portal Ortodox
Portal Ortodox Calendar


Reguli de stiut
Orthodox Life (PDF)
Regulile Postului


Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Butetinul parohial
Arhiva de poze


2. APRINDEREA LUMANARILOR

Aprinderea lumanarilor este o parte importanta in credinta ortodoxa. Le aprindem cand ne rugam, ca un supliment/ajutor la rugaciunile pe care le facem. Ortodocsii, in mod obisnuit, aprind lumanarile cand intra in biserica si atunci e de obicei cel mai potrivit moment sa le aprindem,dar exista si situatii cand acestea n-ar trebui aprinse.

Nu e bine sa aprindem lumanarea in timpul citirii Apostolului sau in timpul citirii Evangheliei, in timpul Intrarii Micii sau Marii, a predicii si cand credinciosii stau in picioare. Daca se intampla sa ajungeti mai tarziu la biserica, dupa ce slujba a inceput, o foarte buna regula de respectat, ca sfat indrumator este urmatoarea: daca toti credinciosii stau in picioare, asteptati pana cand se aseaza toti si apoi aprindeti lumanarea/lumanarile (cu exceptia situatiei in care credinciosii stau jos pe timpul predicii, binenteles). In afara acestor situatii este mai mult ca sigur potrivit sa aprindeti lumanarile.

3. VENIREA TARZIU LA BISERICA

Cel mai bine ar fi sa ajungeti la biserica inainte de inceperea slujbei religioase, dar din motive nestiute a devenit o obisnuinta sau mai bine zis un obicei nepoliticos pentru multi sa vina mai tarziu la biserica. Daca ajungeti la biserica dupa ce incepe slujba, incercati sa intrati in biserica in liniste si fiti atenti la ce se intampla in jurul d-voastra/in biserica. Daca Apostolul sau Sfanta Evanghelie se citeste sau Intrarea Mica si Marea este in process de desfasurare, asteptati pana se termina de citit toate acestea ca apoi sa gasiti un loc in care sa va indreptati sau sa va asezati. Daca preotul citeste predica, stati in spate pana el termina. Daca nu stiti ce sa faceti intrebati/consultati-va cu unul din Epitropi, daca e bine sa va asezati sau nu. Incercati sa nu intrerupeti sau sa deranjati desfasurarea normala a slujbei atunci cand intrati in biserica. Cel mai bun lucru pe care puteti sa-l
faceti pentru a evita aceasta problema este sa ajungeti la timp la biserica astfel nu va mai fi nevoie sa va mai intrebati daca e bine sau nu e bine sa intrati in biserica sau unde anume sa va asezati.

Cei care ajung tarziu la biserica nu ar trebui sa primeasca Impartasania.

4. POZITIA PICIOR PESTE PICIOR

In unele traditii ortodoxe,pozitia picior peste picior in biserica este interzisa si considerate lipsa totala de respect. In cultura nord-americana, desi nu sunt reguli care sa interzica acest lucru, noi il facem ca sa ne simtit mai confortabil, mai relaxati cand stam jos in biserica. Este bine sa stam jos in biserica? Binenteles ca nu. Si nu pentru ca este gresit sa facem asta vreodata, ci pentru ca este prea necorespunzator si prea confortabil pentru a face asta in biserica. Imaginati-va doar urmatoarea situatie: cand suntem la casele noastre si ne asezam intr-o pozitie relaxanta pe scaun sau fotoliu, ne asezam pe spate, punem picior peste picior si apoi gandurile noastre se indreapta spre cu totul altceva decat a ne concentra la ce se intampla la momentul respective. Gandurile noastre ne poarta spre alte directii. Retineti va rugam ca asezatul in banci in biserica este o concesie, nu un act normative,o lege de a te ruga/o modalitate corecta de a ne ruga. Cu siguranta nu ar trebui sa fim prea relaxati sau prea onfortabili si mintea sa ne poarte spre alte ganduri atunci cand venim la biserica. De fapt, atunci cand stati jos in biserica ar trebui sa fiti atenti la ce se spune in biserica si sa va concentrati la scopul pentru care ati venit la biserica si nu sa fiti prea confortabili. Cand stati jos in biserica tineti-va picioarele pe podea, pregatitiva ca in orice moment sa va ridicati in picioare si fiti atenti la slujba (asta inseamna sa participam la slujba cu tot sufletul si trupul). Puteti sa puneti mainile una peste alta sau sa tineti degetele incrucisate si e mai bine decat sa stati picior peste picior... continuare