Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca
Orthodox Church in America


Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Butetinul parohial
Arhiva de pozePrea Sfintia Sa, Episcopul Irineu, s-a nascut la data de 19 Aprilie 1962, in Alba Iulia, Transilvania, Romania, din parintii Ioan si Aurelia Duvlea, o familie ortodoxa. Studiile sale teologice include absolvirea Seminarului Teologic din Cluj Napoca (1981-1987), Institutul Teologic “Andrei Saguna” din Sibiu (1987-1991) cu lucrarea de licenta “ Regulile de organizare si functionare a Manastirilor din Biserica Ortodoxa Romana”. Simtind dorinta de a intra in cinul monahal, in anul 1980 intra in Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Brasov, trecand prin toate treptele cinului monahal. In May 24, 1983 a fost tuns in monahism de catre Prea Sfintitul Episcop Lucian de Fagaras. 

In timpul vietii monahale, Prea Sfintia Sa a fost ridicat in diferite trepte din rangul monahal. La 3 May 1983, a fost hirotonit ierodiacon de catre Prea Sfintia Sa, Arhiepiscopul John de Helsinki, Mitropolit al Finlandei, in numele Inalt Prea Sfintiei Sale Antonie, Mitropolitul Transilvaniei, si in 17 Noiembrie 1984, hirotonit Ieromonah in Catedrala Mitropolitana din Sibiu de catre Mitropolitul Antonie.

Prea Sfintia Sa a fost binecuvantat sa viziteze de doua ori Muntele Atos si , in 1998 a vizitat de asemenea Manastirile din Bulgaria si Grecia apoi mormantul Sf. Nicolae din Bari, Italia.
Ca si marturie a dedicatiei si dragostei Prea Sfintiei Sale, in 15 August 1988 a fost binecuvintat ca si protosinghel de catre Mitropolitul Antonie; la data de 1 Ianuarie 1993 a fost numit Egumenul Manastirii Brancoveanu; in 1993 a fost numit Exarh al Manastirilor din Mitropolia Ardealului; in 15 August 1993 a devenit Arhimandrit si Staret al Manastirii Brancoveanu, cu ocazia sfintirii manastirii de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, si Prea Fericitul Teoctist, Patriarhil Bisericii Ortodoxe Romane. Tot la aceasta data a primit “Crucea Patriarhiei de Constantinopol” iar la 24 Septembrie 2000, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a oferit rangul de Arhimandrit Mitrofor,o distinctive rara si semnificativa in Biserica Ortodoxa Romana. 

In timpul perioadei cat a fost staret la Manastirea Sambata, a dus la indeplinire si alte diferite functii precum: cea de exarh al Manastirilor din Mitropolia Aardealului (incluzand 15 manastiri si 10 schituri); de asemenea a fost delegate sa mearga la sfintirea mai multor manastiri si de asemenea monumente. 

Dupa un schimb de scrisori intre IPS Nathaniel, Arhiepiscop de Detroit si al Episcopiei Ortodoxe Romane din America, si IPS Mitropolit Antonie,Mitropolitul Ardealului, Arhimandritul Irineu impreuna cu un grup de calugari au primit binecuvantare canonica de a veni in Statele Unite ale Americii , in Detroit, unde au infiintat Manastirea Inaltarea Domnului sub omoforul Arhiepiscopului Nathaniel, la Casa Sfantul Andrei din Detroit. Inca de la sosirea sa in SUA, la data de 23 Februarie 2001, impreuna cu intreaga comunitate monahala a oferit ospitalitate, mangaiere si hrana spirituala atat ortodocsilor romani de pe aceste meleaguri, cat si credinciosilor ortodocsi de alte etnicitati, care locuiesc in aceasta parte a Statelor Unite...continuare