Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca
Orthodox Church in America


Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Butetinul parohial
Arhiva de poze


La cererea Arhiepiscopului Valerian de a ajuta la administrarea Episcopiei ce se extindea, a fost chemat la treapta arhieriei intr-un Congress special al Episcopiei Ortodoxe Romane din SUA la data de 20 Septembrie 1980. La praznicul sfintilor transilvaneni, Visarion, Sofronie si Oprea, 21 Octombrei 1980, Parintele Popp a depus voturile “ingeresti”(Schima cea Mica) la Capela Vetrei, luand numele sfasntului Apostol Nathaniel si a fost ridicat la treapta de Arhimandrit. Consacrarea sa ca si Arhiepiscop a avut loc la Catedrala Sfantul Gheorghe din Southfield/Detroit din Michigan la data de 15 Noiembrie 1980. Sfanta Liturghie si hirotonia intru Episcop au fost oficiate de Mitropolitul TEODOSIE , Primatul Biserici Ortodoxe din America(OCA) , impreuna cu Arhiepiscopul VALERIAN , Episcopii KYRILL de Pittsburg (OCA – Bulgarian) DMITRI de Dallas (OCA) , CHRISTOPHER de la Dioceza Sarbeasca Rasariteana ( Patriarhatul Sarb) BORIS de Chicago (OCA) si MARK de Boston (OCA). In ziua urmatoare a fost instalat ca si Episcop de Dearborn Heights, avand ca si catedrala Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel , si a fost numit Episcop Auxiliar al Episcopiei Ortodoxe Romane din America. 

A fost ajutorul Arhiepiscopului Valerian pana in anul 1984, cand Arhiepiscopul Valerian s-a retras, stabilindu-se fortat in Portugalia. Dumineca 17 Noiembrie, 1984, Episcopul Nathaniel a fost instalat in Catedrala Sfantul Gheorghe ca si ierarhul principal al Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra. De atunci a supravegheat rapida crestere a diocezei sale ( 39 de misiuni noi/parohii, 2 comunitati monahale , una pentru calugari si alta pentru maici) cu multa grija a pastrat traditia romaneasca si a ajutat multi romani in a se integra in noua societate americana. In acelasi timp a lucrat la recunoasterea unitatii ortodoxiei in acest pamant. , fiind unul dintre pilonii de conducere spre o Biserica Americana Autocefala.

Inalt Prea Sfintia Sa este Ierarhul Moderator pentru Departamentul de Viata Pastorala al OCA, Conducatorul Centrului de cultura Romano-Americana “Valerian Trifa” de la Vatra, Grass Lake, MI organizatoprul proiectului “Ajutor pentru Romani” si impreuna fondator al proiectului “Ajutor pentru copii din Romania” din 1990, Presedintele Congresului Romanilor Americani (CORA) inca din anul 1991, Presedinte al Bordului ce conduce Centrul pentru Studii Crestin Ortodoxe din Detroit, si Indrumatorul Spiritual al Organizatiei Laicatului Ortodox Crestin (OCL). 

In 1994, dorind sa viziteze Romania, a facut o excursie si a vizitat intreaga Romanie. In 1995, la invitatia Patriarhului Romaniei, Prea Fericitul Teoctist, a fost oaspete al Patriarhiei pentru festivitatiile sarbatoririi a 110 ani de la Autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane si 70 de ani de la stabilirea Patriarhiei Romane. In Mai 2003, Inalt Prea Sfintitul Nathaniel a calatorit in Romania unde a primit titlul de Doctor de Onoare al Universitatii din Oradea ca si recunoastere a calitatiilor de conducator a Episcopiei Ortodoxe Romane din America de Nord si a eforturilor umanitare depuse pentru Romania post comunista. Sub indrumarea sa, ROEA a venit in ajutorul fratiilor si surorilor din Romania imediat dupa caderea comunismului, si continua si astazi pentru drepturile lor. Au fost si sunt de asemenea momente in care s-au reluat legaturi mai stranse cu Romania, lucrandu-se la o mai buna intelegere a cele doua grupuri.

A fost si este un membru active al Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din America (OCA) inca de la consacrarea sa, si a reprezentat aceasta Biserica in numeroase evenimente din SUA si Europa. Miercuri, 20 Octombrie 1999, in sesiunea de Toamna, Sinodul OCA l-a ridicat la titulatura de Arhiepiscop.

Fie ca Domnul si Mantuitorul nostru sa binecuvinteze continu viata Inalt Prea Sfintitului si Arhiepiscopului nostru Nathaniel cu sanatate, dragoste si purtare de grija pentru turma sa, si cu o viziune a unei marturii Ortodoxe mai mari in Statele Unite.


Intru Multi Ani, Stapâne!