Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca
Orthodox Church in America


Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Butetinul parohial
Arhiva de poze


Inalt Prea Sfintia Sa, Arhiepiscopul Nathaniel s-a nascut in Aurora, IL la data de 12 Iunie, 1940 dintr-o familie cu radacini romanesti (din zona Satu Mare). In orasul Aurora, a frecventat Biserica Greco-Catolica “Sfantul Arhanghel Mihail”, si tot in copilarie i s-a aprins dorinta de a sluji ca preot.

 A urmat cursurile la Colegiul “Sfantul Procopie” , o scoala de traditie benedictina si apoi “Centrul Pontifical de Rit Rasaritean” din Lisle, IL. 

Chemat la Roma, Italia, de catre episcopul Roman Greco-Catolic Vasile (Cristea), a studiat la Universitatea Gregoriana si a locuit la Colegiul Grecesc “Sfantul Atanasie”. In timp ce s-a aflat acolo, slujbele, canoanele si practica vietii spirituale din ritul bizantin le-a studiat si experimentat impreuna cu studentii din Grecia, Liban, Siria, Calabria si Sicilia. De asemenea, a fost martor la desfasurarea celui de-al 2-lea Conciliu de la Vatican (1962-1966). In perioada petrecuta in Europa, a vizitat in mod repetat Grecia, Germania, Italia, si de asemenea a intrat in contact cu spiritualitatea Muntelui Atos unde a exclamat in uimire : “Ce calugari are Ortodoxia!”. 

Prima sa vizita intr-o Biserica Ortodoxa s-a petrecut de fapt in acest timp. Profunzimea spiritualitatii ortodoxe l-a miscat, insa devotamentul sau fata de “Uniati” cat si conflictul istoric in jurul acestui subiect, l-au tinut la distant de Ortodoxie.
A fost acolo, la Muntele Atos, unde unul dintre parintii spirituali i-a dat numele de Nathaniel. Terminandu-si studiile, a fost hirotonit intru diaconie la 17 Iulie 1966 la Colle de Tora, capela de primavara “San Anatolia” a “Collegio Greco” de catre Episcopul Cristea si apoi la data de 23 Octombrie, 1966, a fost hirotonit preot la Biserica Romana Uniata “San Salvatore” in Coppele, Roma de catre acelasi ierarh. In Ianuarie 1967, s-a intors acasa si a fost numit preot asistent la parohia sa din copilarie, St. Michael. 

Spiritualitatea, teologia si chemarea spre Ortodoxie, care devenisera dominante in viata sa, au inceput sa aduca roade, si doar la cateva luni a ales sa se converteasca la Ortodoxie. La acest moment, cunostintele sale despre realitatea eclesiologiei americane ortodoxe erau minime. Parasind orasul Aurora, si-a vizitat vechi prieteni si colegi de la Roma, care devenisera ortodocsi si care acum slujeau in diferite jurisdictii din America de Nord. Prin parintele Vasile Hategan, a fost introdus Arhiepiscopului Valerian (Trifa) care l-a ajutat sa devina parte din clerul Episcopiei Ortodoxe Rromane de la Vatra Romaneasca. La data de 15 Februarie 1968 a imbratisat in intregime ortodoxia, la Capela “ Nasterea Maicii Domnului” de la Vatra Romaneasca din Grass Lake, MI, in prezenta Arhiepiscopului Valerian. 

Pentru cativa ani, a locuit la Vatra Romaneasca, apoi a fost numit preot paroh la Biserica Sfanta Cruce din Hermitage, PA. Autor a multor articole, vorbitor si invatator, a predat si la taberele de vara pentru tineri de la Vatra. A fost de asemenea duhovnicul maicilor de la Manastirea Schimbarea la Fata si a fost unul dintre fondatorii Organizatie de Femei “Inter Ortodoxe’ din Hermitage, PA. In Aprilie 1978, a fost unul dintre cei doi reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe in America (OCA) la Conferinta despre Monasticism din Cairo, Egipt. A fost indrumatorul Spiritual al Tineretului Ortodox Roman (AROY), un membru activ al Comisiei Liturgice a Episcopiei, Programul “Late Vocation”, din Consiliul Episcopesc, si , peste toate aceste activitati, este si un pictor de icoane pe sticla in stilul taranesc roman si un colectionar de obiecte de arta istorice... continuare