English

Biserica Ortodoxã Românã

Sfânta Maria

Portland, Oregon

cu hramul

Adormirea Maicii Domnului

SCURTA INTRODUCERE

Biserica ortodoxa este pe de-o parte cea mai veche Biserica din arena Crestinismului iar, pe de alta parte este noua pentru majoritatea oamenilor din Statele Unite. Este a doua confesiune crestina ca si numar, cu aproximativ 225 de milioane de credinciosi in intreaga lume. In Statele Unite ale Americii si Canada sunt aproximativ 5 milioane de ortodocsi crestini. Doar in secolul XX, se estimeaza ca aproximativ 40 de milioane de crestini ortodocsi si-au dat viata  pentru Hristos si credinta lor, in special in perioada comunista. Adesea, Biserica Ortodoxa mai este numita si “Biserica Martirilor” datorita devotamentului credinciosilor ei. Este Biserica celor mai mari teologi si scriitori crestini din toate timpurile incepand de la sfintii apostoli trecand prin perioada persecutilor, a imperiului bizantin si pana in zilele noastre.

Scurta istorie:
Biserica Ortodoxa este Biserica Primara, intemeiata de Mantuitorul Iisus Hristos si descrisa in paginile Noului Testament. Istoria ei poate fi urmarita in mod neintrerupt din zilele noastre si pana in epoca apostolica. Pe cat de incredibil apare, pe atat este de adevarat ca Biserica  Ortodoxa pentru mai bine de XX de secole si-a pastrat intacta si nealterata credinta si practica liturgica. Astazi, invatatura apostolica, slujbele religioase si structura bisericii se pastreaza intacte. Biserica Ortodoxa mentine in cuvant si practica faptul ca este Trupul viu al Mantuitorului Iisus Hristos. Multi oamenui raman surprinsi cand aud ca pentru primii 1000 de ani , Biserica crestina a fost una. In secolul XI a intervenit o ruptura intre Rasaritul Ortodox si Apusul Latin. Desi ruptura s-a produs pe parcursul a mai multor ani, asa numita ‘Marea Schisma” din anul 1054 reprezinta separarea formala ( dar socanta) intre Roma si Ortodoxie. La baza acestei rupturi au stat in primul rand 2 factori : rolul papalitati in Biserica si modul in care trebuie interpretata doctrina bisericii.

Dar care este adevarata diferenta?
Un scriitor a comparat Ortodoxia cu Catolicismul si Protestantismul in felul urmator: Ortodoxia a mentinut traditia Noului Testament, pe cand Roma a adaugat adeseori, iar Protestantismul a tot redus.  De exemplu, Roma a adaugat invataturi noi in Crez, in timp ce multe Bisericii Protestante nu il mai recita sau studiaza deloc. Roma are mult prea multe trepte in ceea ce priveste autoritatea bisericeasca, pe cand protestantismul nu are ierarhie deloc. Roma a introdus “indulgentele papale”si doctrina purgatoriului; ca si reactive, Protestantismul a renuntat la importanta faptelor bune in procesul mantuirii. In toate aceste aspecte precum si altele, Biserica Ortodoxa a mentinut constant Credinta apostolica. A evitat atat excesele papalismului (sau ierarhiei) precum si independenta congregationala. Intelege clerul ca pe servitorii lui Hristos si ai credinciosilor , iar nu ca pe o clasa speciala de oameni.  Biserica Ortodoxa a mentinut invatatura apostolica si continua sa indrume pasii credinciosilor ei spre Imparatia lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxa  a mentinut deci credinta data odata pentru totdeauna tuturor prin intermediul sfintilor.

 Ortodoxia in Statele Unite ale Americii
Majoritatea primilor colonisti pe aceste meleaguri au venit din Apusul lumii civilizate din aceea vreme si au ales sa se stabileasca aici. In noua lume puteau sa traiasca fara frica si amenintari atat din partea Bisericii Romano-Catolice cat si din partea celei Protestante. Si odata cu ei au adus si convingerile religioase ce si le-au format in Vechea Lume. Cand in cele din urma au ajuns  si crestinii ortodocsi, ei au fost adeseori ignorati si catalogati drept “minoritatea straina”. Climatul si convingerile religioase au fost déjà de mult stabilite. Ca urmare a acestui lucru, crestinii ortodocsi au ales sa-si mentina identitatea veche, acest lucru incluzand obiceiurile stramosilor, folosirea limbii natale in cult, si astfel multi dintre vizitatori nu puteau sa inteleaga prea mult despre credinta ortodoxa. In zilele noastre lucrurile s-au schimbat. Astazi Biserica Ortodoxa este luata in serios in acest colt de lume. Din ce in ce mai multi oameni, dezamagiti de directiile in care au luat-o atat Biserica Catolica cat si cele Protestante, precum si manati de dorinta de a trai la maxim  viata spirituala, se convertesc la Ortodoxie. Face perfect sens ca Biserica din care s-a nascut Sfanta Scriptura sa fie Biserica in care acea credinta descrisa in paginile Sfintei Scripturi sa fie traita la maxim. Biserica ce a adus Ortodoxia in America de Nord, a inceput sa aduca America de Nord la Ortodoxie.

 

.

    

-Episcopia Ortodoxa Romana de la Vatra 
-Orthodox Church of America
-Inalt Prea Sfintia Sa, Arhiepiscopul Nathaniel


Reguli de stiut
Orthodox Life (PDF)
Regulile Postului

Statistici interesante


Conferinte, filme, carti
Pr. Rafael Noica
Pr. Nicolae Tanase
Sfaturi Ortodoxe
Catehism Ortodox
Ortodox TV
Portal Ortodox
Portal Ortodox Calendar

Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Arhiva de poze